Стіл №9. Основні принципи дієти
Хочемо наголосити, що у питаннях здоров'я, і особливо щодо такої хвороби як діабет, слід бути вкрай обережним. Дієтичне харчування має бути обов'язково погоджено з лікарем. З початком застосування дієти необхідно уважно спостерігати за впливом на організм і вчасно узгодити коригування з лікарем, якщо є така потреба.
Отже, дієта №9 підходить для людей з цукровим діабетом легкої та середньої тяжкості, які мають нормальну або злегка надмірну масу тіла, а також не отримують інсулін або одержують його у невеликих дозах (20-30 ОД). Також дієта може застосовуватися для встановлення витривалості до вуглеводів та добору доз інсуліну або інших препаратів.
Зазначимо, що дієта ґрунтується на принципах здорового харчування, тому може бути використана не тільки при хворобі, але й для схуднення чи оздоровлення організму.
Стіл №9 характеризується помірно зниженою калорійністю за рахунок виключення легкозасвоюваних вуглеводів та тваринних жирів. Кількість білків у раціоні відповідає стандартам здорового харчування.
Режим харчування передбачає 5-6 прийомів їжі на день. При формуванні меню на день необхідно стежити, щоб денна норма вуглеводів була рівномірно розподілена протягом дня. Переважні способи приготування – варіння та запікання, гасіння та смаження також можна використовувати, але рідше.
Важливо, щоб раціон був наповнений вітамінами, також важливу роль відіграє режим пиття необхідно споживати не менше 1,5 л чистої питної води в день. Норма калорій щодня становить 2400–2600 щодня.
Отже, дієта №9 підходить для людей з цукровим діабетом легкої та середньої тяжкості, які мають нормальну або злегка надмірну масу тіла, а також не отримують інсулін або одержують його у невеликих дозах (20-30 ОД). Також дієта може застосовуватися для встановлення витривалості до вуглеводів та добору доз інсуліну або інших препаратів.
Зазначимо, що дієта ґрунтується на принципах здорового харчування, тому може бути використана не тільки при хворобі, але й для схуднення чи оздоровлення організму.
Стіл №9 характеризується помірно зниженою калорійністю за рахунок виключення легкозасвоюваних вуглеводів та тваринних жирів. Кількість білків у раціоні відповідає стандартам здорового харчування.
Режим харчування передбачає 5-6 прийомів їжі на день. При формуванні меню на день необхідно стежити, щоб денна норма вуглеводів була рівномірно розподілена протягом дня. Переважні способи приготування – варіння та запікання, гасіння та смаження також можна використовувати, але рідше.
Важливо, щоб раціон був наповнений вітамінами, також важливу роль відіграє режим пиття необхідно споживати не менше 1,5 л чистої питної води в день. Норма калорій щодня становить 2400–2600 щодня.
ДОЗВОЛЕНІ ПРОДУКТИ НА ДІЄТІ № 9
Основа дієти № 9 – продукти з низьким глікемічним індексом, тобто не провокують стрибки рівня цукру в крові, а саме:
- нежирні сорти м'яса, риби та птиці;рибні консерви у власному соку чи томатному соусі;
- ковбасні вироби - тільки дієтичні, а взагалі багато дієтологів говорять про те, що ковбасні вироби завжди краще замінити на нежирне м'ясо або рибу;
- курячі яйця в щоденному раціоні до 1-1,5, переважно варені некруто, також рекомендують робити білкові омлети (у разі коли споживання жовтків краще обмежити);
- рекомендуються супи - овочеві та м'ясні;
- житній, білково-відрубний, білково-пшеничний та пшеничний хліб із борошна 2-го ґатунку, в середньому 300 г на день;
- молоко та кисломолочні напої, жирний та нежирний, несолоний сир;
- овочі та крупи вживаються з урахуванням необхідної кількості вуглеводів; краще вибирати овочі, що містять менше ніж 5% вуглеводів (капуста, салат, кабачки, баклажани, огірки, томати); виняток становить гарбуз, вміст вуглеводів у якому 7%, але він незамінний за складом корисних елементів і є низькокалорійним продуктом;
- слід віддавати перевагу кашам з гречаної, пшоняної, ячної, вівсяної та перлової круп, а також бобовим;
- страви можна заправляти вершковим, топленим маслом або олією;
- фрукти та ягоди тільки кисло-солодких сортів;
- кава з молоком, чай, овочеві соки, а також соки із фруктів та ягід
- як підсолоджувач для солодких страв та напоїв можуть використовуватися ксиліт сорбіт або сахарин, вживання меду обмежене.
Під час дієти №9 слід уважно читати склад продуктів, ретельно обирати ті, де вміст вуглеводів мінімальний. Приготування їжі самостійно вдома – добрий спосіб контролювати кількість вуглеводів та калорій.
СТІЛ № 9 – ЗАБОРОНЕНІ ПРОДУКТИ
Серед заборонених продуктів слід виділити ті, які багаті на цукор або фруктозу, які провокують стрибки рівня глюкози в крові. Також слід обмежити:
- вироби із здобного та листкового тіста;
- цукор та солодощі, зокрема солодкі фрукти, наприклад виноград, родзинки, банани, інжир, фініки;
- копчені, гострі та солоні продукти;
- наваристі бульйони;
- консерви в олії;
- жирні види м'яса та риби;
- майонез, сметана, вершки;
- рис, манна крупа та макаронні вироби;
- горіхи, насіння;
- солодкі напої;
- алкогольні напої.
ПРИБЛИЗНЕ МЕНЮ НА ДЕНЬ МЕДИЧНОЇ ДІЄТИ.
1-й сніданок: яйце некруто, або білковий омлет, або яйце в авокадо (до речі, фахівці Американської діабетичної асоціації заохочують включення авокадо в регулярний раціон харчування при цьому захворюванні), шматочок житнього хліба з дозволеним видом сиру, чай.
2-й сніданок: салат із дозволених фруктів та ягід.
Обід:
Варіант 1: овочевий суп та шматочок відвареної нежирної риби.
Варіант 2: окрошка на заквасці (без картоплі, а сметану слід замінити на нежирний кефір).
Полуденок: печені яблука.
Вечеря: запіканка із зелені з сиром та вівсяними пластівцями.
За дві години до сну можна випити склянку нежирного йогурту без цукру чи кефіру.
ПЛЮСИ ТА МІНУСИ ДІЄТИ № 9
Ця дієта здатна нормалізувати вуглеводний обмін, запобігти порушенням жирового обміну, визначити, скільки вуглеводів з їжі засвоюється організмом. Її ефективність при діабеті підтверджено більшістю медичних закладів. Також дієта відмінно підходить для оздоровлення організму та схуднення за рахунок зниженої кількості вуглеводів.
Як таких мінусів стіл №9 немає, крім труднощів у обмеженні вуглеводних продуктів. Однак ці обмеження через хворобу мають однозначну користь. Ми ще раз наголошуємо на необхідності обов'язково проводити консультації з лікарем, перш ніж дотримуватися дієти.
Бажано підбирати продукти собі індивідуально.